Kolikbehandling


Ett barn med kolik gråter 3 timmar om dagen eller mer, minst 3 gånger i veckan. Dessa 3 timmar kan vara i ett sträck eller uppdelade under dygnet. Ofta kommer skriken under samma tid på dygnet men det behöver inte alltid vara så. Gråten är otröstlig på ett i övrigt friskt barn. Barnet växer och mår bra mellan gråtattackerna. Kolik debuterar som vanligast mellan 2 veckor och 5 månader. Men det finns barn som har kolik från födseln. Definitionen av kolik myntades av barnläkaren Dr. Morris Arthur Wessel som skrev den första artikeln om kolik 1954.

Det är viktigt att komma ihåg att alla bebisar och nyfödda gråter. Det är deras sätt att kommunicera med omvärlden för att få sina behov tillfredsställda. Det är helt normalt att spädbarn gråter upp till 2 timmar om dagen.

Misstänker du att ditt barn har kolik?
Ta då kontakt med en kolikbehandlare som kan hjälpa er eller hör med er BVC om behandling kan erbjudas via dem. Det första vi gör nr ni tagit kontakt med oss är att boka tid för ett inskrivningssamtal; som tar ungefär en timma. Då önskar vi att båda föräldrarna är med och tillsammans gör vi en grundlig utredning om barnet har spädbarnskolik eller inte.

Vi samtalar, ställer frågor, ni berättar och vi lyssnar. Diagnosen ställer vi efter den grundliga genomgången och vid behov undersöker vi tungband och läppband. Ni får rådgivning om flaskmatning/amning samt konkreta råd hur ni som familj ska få vardagen att gå ihop. Efter det lägger vi upp en individuell behandlingsplan och ger om ni önskar, den första akupunkturen.

Innan besöket behöver barnet ha genomgått sin första barnläkarundersökning vid några dygns åldern och gärna BVC:s läkarkontroll vid 1 månads ålder. V behöver barnets tillväxtkurva; som ni kan be BVC skriva ut eller ta fram barnets hälsobok.

För snabbare bedömning om vad just Ni behöver ha hjälp med så är det fint OM ni orkar att skriva ”skrik-mat-bajs dagbok”. Ammar du så prova att äta mjölkfri kost under minst 5 dagar. OBS! Ej samma sak som laktosfritt.

Inskrivningssamtalet kostar 1200 kr och är den första delen av kolikbehandlingen. Ibland är detta besöket tillräckligt – men ofta vill föräldrarna också starta med akupunktur som är den andra delen av behandlingen.

Hela kolikpaketet med inskrivningssamtal och 10 akupunkturbehandlingar kostar 3900kr.

Känner ni efter inskrivningsbesöket att ni vill testa akupunktur men inte vill betala för 10 behandlingar direkt kostar varje enskild behandling 350kr/st. Minimum antalet akupunkturbehandlingar som jag erbjuder är 3 st. Rekommendationen är runt 10 behandlingar. Vissa barn är bra efter 6 behandlingar andra kan behöva 12 eller fler, men efter 10 behandlingar har majoriteten av barnen läkt ut sin kolik.

Kontakt: jenni@kvinnokraft.com